Πολιτική

Ερντογάν σε Παυλόπουλο: Γλιτώσατε να γίνετε παστά ψάρια και πέσατε στη θάλασσα

Ερντογάν σε Παυλόπουλο: Γλιτώσατε να γίνετε παστά ψάρια και πέσατε στη θάλασσα
Τη δική του απάντηση έδωσε ο τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Με ιδιαίτερο προκλητικό τρόπο απαντά στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σαγγάριο ανέφερε ότι : «Όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν από το να παστωθούν στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα», αναφερόμενος στη Μάχη του Σαγγάριου τον Αύγουστο του 1921

Υπενθυμίζεται ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε στείλει σαφές μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα των νησιών και των νησίδων της Δωδεκανήσου, από την Νίσυρο όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της 70ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.

«Καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μου, και όχι μόνο, θα πράξω ό,τι μου αναλογεί προκειμένου να υπερασπισθώ αφενός την μακραίωνη Ιστορία και την αναντίρρητη ελληνικότητα της Νισύρου και όλων των Δωδεκανήσων. Και, αφετέρου, τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν γένει» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του, κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Νισύρου.

Αναφερόμενος ειδικά στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία, γι’ αυτό και στηρίζει την Ευρωπαϊκή της πορεία, θα πρέπει όμως ο σεβασμός των συνόρων να είναι σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και των συνθηκών της Λωζάννης, των Παρισίων, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε τη φιλία μας με την Τουρκία».

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, όσα συνάγονται από το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου και τις διατάξεις περί παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, για να τονίσει τα εξής: «Κάθε αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδος συνιστούν αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα συμπεράσματα αυτά απευθύνονται προς κάθε κατεύθυνση, «πρωτίστως δε προς εκείνους οι οποίοι είτε επινοούν δήθεν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, είτε διεκδικούν εδάφη που δεν τους ανήκουν είτε, τέλος, αμφισβητούν την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί των Δωδεκανήσων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας «κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, να τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο».