Στην ερώτηση δημοσιογράφων αν θα πάει ή αν θα φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής με γραβάτα, υπονοώντας ότι θα έχει πάρει ή θα πάρει εκεί την ελάφρυνση του χρέους, ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Το σημαντικό είναι να μη φύγω με φέσι. Κάποιοι άλλοι φέσωσαν τη χώρα. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε να ανοίξουμε καθαρό διάδρομο και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».
Εταξε για συμβασιούχους
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ζήτημα των συμβασιούχων «μια από τις πιο βαριές αμαρτίες του πολιτικού κατεστημένου». «Πρόκειται για μια βιομηχανία η οποία στήθηκε ως πελατειακό εργαλείο και είχε ως αποτέλεσμα την εργασιακή ομηρία και την ανασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων», προσέθεσε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
«Θέλουμε το ζήτημα αυτό να επιλυθεί με τρόπο δίκαιο και αντικειμενικό στη βάση εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, δηλώντας παράλληλα ότι αυτό που προέχει είναι η διεύρυνση του πραγματικού περιεχομένου απασχόλησης, ανεξάρτητα του ποιος τους διόρισε.
Τόνισε, δε, ότι η αξιολόγηση των συμβασιούχων θα γίνει από το ΑΣΕΠ ή άλλη ανεξάρτητη Αρχή, στη βάση οριζόντιων αντικειμενικών κριτηρίων μετά από διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους φορείς.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην αυτοδιοίκηση, σημείωσε: «Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μια νέα εποχή που τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες λειτουργίας στους ΟΤΑ. Ανοίγουμε τη συζήτηση για να εισαχθούν οι αρχές της συνεννόησης και της συνεργασίας».