Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πάτρας αποφάσισε τη διεξαγωγή διευρυμένης εξεταστικής για το εαρινό εξάμηνο, φανερά προβληματισμένη για το αδιάβλητο χαρακτήρα των εξετάσεων, καθώς, διαδικτυακά δεν εξασφαλίζεται... λόγω των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνητή νοημοσύνη.
Με σκεπτικισμό μεν αλλά με πιο θαρραλέα βήματα όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, το πανεπιστήμιο της Αθήνας αποφάσισε να αξιολογηθούν οι φοιτητές με ηλεκτρονικά μέσα. Το ίδιο ισχύει και για το Οικονομικό πανεπιστήμιο ενώ στο Πάντειο οι εξετάσεις θα διενεργηθούν κανονικά (δια ζώσης). Ανεξάρτητα πάντως από τις αποφάσεις, που παίρνει το κάθε πανεπιστήμιο η διενέργεια εξεταστικής εξ΄ αποστάσεως έχει εξελιχθεί σε πραγματικό πονοκέφαλο καθώς οι διοικήσεις βλέπουν ότι πρέπει να κάνουν «τεχνολογικό αγώνα» προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι εξετάσεις θα γίνουν με αδιάβλητο τρόπο.
Πανεπιστήμιο Πάτρας
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών (υπ’ αριθ. 229/31.1.2024 έκτακτη συνεδρίαση) διαπιστώνει ομόφωνα ότι: Η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και αποφασίζει ομόφωνα ότι:
- Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εξέταση με διαδικτυακά μέσα των φοιτητών Erasmus, καθώς και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών – διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών
- Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο, θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου.
- Οι περιπτώσεις (1) και (2) είναι εφαρμοστέες για τα Τμήματα, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.
- Η περίοδος 10-18 Φεβρουαρίου 2024 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια εξετάσεων.
Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΕΚΠΑ)
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 31/01/2024 και αποφάσισε «Η αξιολόγηση των φοιτητών / φοιτητριών, όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων, έως τη Δευτέρα 5/2/2024 θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό Τμήμα, όπως επίσης και αναλυτικές οδηγίες προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τους διδάσκοντες / τις διδάσκουσες. Για το λόγο αυτό συγκροτείται Επιτροπή υποστήριξης των εξ αποστάσεως εξετάσεων.
Το διοικητικό προσωπικό δύναται να ασκεί τα καθήκοντά του με τηλεργασία εφόσον δεν είναι εφικτή η δια ζώσης λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών.
Πάντειο πανεπιστήμιο
Το Πρυτανικό Συμβούλιο ενημερώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι θέτει σε άμεση προτεραιότητα την ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας με ακαδημαϊκά κριτήρια ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των σπουδών και το κύρος των πτυχίων.
Σε αντίθεση με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές, που έχουν ήδη χάσει δύο έως τρεις εβδομάδες εξετάσεων λόγω κατάληψης και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για απώλεια της εξεταστικής, στο Πάντειο η εξεταστική περίοδος ξεκινούσε τη Δευτέρα 29/1/24. Με δεδομένο ότι υπήρχε κενή εβδομάδα ανάμεσα στο προγραμματισμένο πέρας των εξετάσεων και την έναρξη του εαρινού εξαμήνου (19-24/2/24), οι εξετάσεις της τρέχουσας εβδομάδας μεταφέρθηκαν στην κενή εβδομάδα ώστε να μην διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία.
Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή του ακαδημαϊκού ημερολογίου δεν ανήκει στην αρμοδιότητα των Πρυτανικών Αρχών και απαιτεί απόφαση της Συγκλήτου, η οποία και θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν απαιτούνται έκτακτα μέτρα και οι εξετάσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα διεξαχθούν χωρίς να επηρεαστεί η έναρξη του εαρινού εξαμήνου.
Οικονομικό πανεπιστήμιο
Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου επισημαίνει: ότι η κατάληψη είναι αντιακαδημαϊκή και αυταρχική πρακτική που ακυρώνει την εκπαιδευτική, ερευνητική, και διοικητική λειτουργία του Οικονομικού Πανεπιστημίου και στην πραγματικότητα υπονομεύει το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου, διαπιστώνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 και αποφασίζει ομόφωνα: οι εξετάσεις Περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 με εξ’ αποστάσεως μεθόδους θα διενεργηθούν από την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 έως και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου 10/2/2024 και του Σαββάτου 17/2/2024 σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Εξετάσεων που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ναι στις διαδικτυακές εξετάσεις αποφάσισε, με πλειοψηφία, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στην περίπτωση όπου η εξεταστική διαδικασία του χειμερινού εξαμήνου, ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 στα Ακαδημαϊκά Τμήματα και τις Σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης με φυσική παρουσία δεν είναι δυνατή, οι εξετάσεις πραγματοποιούνται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα, σύμφωνα με τον Κανονισμό για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής μάθησης/εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως αυτός εγκρίθηκε στην υπ’ αρ. 510η/18-01-2024 Συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Την έναρξη των εξ αποστάσεως εξετάσεων τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου αποφάσισε ομόφωνα η σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας, σύμφωνα με τα ήδη ανακοινωθέντα προγράμματα εξετάσεων των τμημάτων. Οι δύο πρώτες εβδομάδες της εξεταστικής θα μεταφερθούν στο τέλος της εξεταστικής περιόδου.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αφού αναφέρει ότι «διαφωνεί και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων, ως εκδήλωση απάδουσα στις δημοκρατικές παραδόσεις της ελληνικής πολιτείας απευθύνει έκκληση «για άμεση διακοπή της κατάληψης και έναρξη του διαλόγου για τα προβλήματα και τις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου».
Η παρεμπόδιση- προσθέτει- του διδακτικού έργου και των εξετάσεων καταρρακώνει το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου ως χώρου διδασκαλίας και μάθησης, και πόρρω απέχει από τις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες των φοιτητών. Η αδυναμία πρόσβασης στις υποδομές και στα εργαστήρια παρεμποδίζει την πορεία των ερευνητικών προγραμμάτων και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την διακοπή της ερευνητικής συνεισφοράς του ιδρύματος. Η αναστολή των διοικητικών λειτουργιών οδηγεί σε επιβαρύνουσες καθυστερήσεις οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων, με κύρια θιγόμενους τους φοιτητές και δευτερευόντως το πάσης φύσεως προσωπικό του πανεπιστημίου, εξηγούν τα μέλη της συγκλήτου και τονίζουν πως «η κατάληψη οδηγεί σε απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου και αποτελεί την καλύτερη, αν και ψευδεπίγραφη, διαφήμιση για την ανάγκη δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων».
Στην ανακοίνωσή της η σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας αναφέρει ότι «συμμερίζεται την ανησυχία των φοιτητών, διδασκόντων και της ελληνικής κοινωνίας για το μέλλον της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα, ιδιαίτερα ενόψει της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις απόψεις της επί του σχεδιαζόμενου νομοθετήματος, αμέσως μετά την κατάθεσή του στη δημόσια διαβούλευση» ενώ «ενθαρρύνει τους φοιτητές να συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και την ανάδειξη της δυναμικής, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης».
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, Δευτέρα 5/2/24, και θα επανεκτιμήσει την κατάσταση.