Μύλος επικρατεί γύρω από το ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας στα σχολεία. Με αφορμή την έξαρση των ιώσεων, της γρίπης, αλλά και την παρουσία του κορονοϊού στην εκπαιδευτική κοινότητα, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, απάντησε σήμερα στο ερώτημα αν θα επιστρέψει η προστατευτική μάσκα στα σχολεία.
Όπως εκτιμά ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, δεν είναι τόσο υψηλή η κυκλοφορία του κορονοϊού για να επιστρέψει η μάσκα στα σχολεία. Όμως, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αν και είπε ότι δεν βλέπει κάποια ιδιαίτερη πίεση ώστε να περάσουμε σε ένα οριζόντιο μέτρο τέτοιου τύπου δεν απέκλεισε την επιστροφή της μάσκας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Θα πρέπει να δούμε μία - δύο εβδομάδες ακόμα για το αν θα χρειαστεί να περάσουμε σε κάτι οριζόντιο. Δεν το αποκλείω» τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρχει υψηλή ανάγκη ώστε να περάσουμε σε ένα μέτρο τέτοιου τύπου.
«Δεν βλέπω συρροή παιδιών στα νοσοκομεία και όπως λέει και το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά. Δεν μπορούμε να προχωράμε σε τέτοιου είδους μέτρα εάν δεν υπάρχει μία ανάλογη πίεση στα νοσοκομεία», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Τι ανέφεραν πηγές του υπουργείου Υγείας για τη μάσκα
Χθες, ωστόσο, πηγές του υπουργείου Υγείας διέρρεαν ότι δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ειδικότερα, διέψευδαν κατηγορηματικά τα σενάρια, που διακινούνται το τελευταίο διάστημα, για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία.
Σημειώνεται ότι υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην επόμενη συνεδρίασή της επρόκειτο να θέσει στην ατζέντα της και το ζήτημα της λήψης εκ νέου περιοριστικών μέτρων στα σχολεία, μεταξύ των οποίων και η χρήση μάσκας.
Ο Μαγιορκίνης για τις ιώσεις των παιδιών
Όσον αφορά στις ιώσεις που ταλαιπωρούν κυρίως τα παιδιά, το τελευταίο διάστημα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν είναι κάτι περίεργο. «Αυτό ήταν το στάνταρτ εδώ και δεκαετίες, κυρίως στα παιδάκια των μικρών ηλικιών».
«Εντάξει, όσοι έχουν παιδιά ξέρουν ότι τα πρώτα τρία - τέσσερα χρόνια είναι δύσκολα, αλλά τα σχολεία είναι έτσι κι αλλιώς μια περίοδος όπου τα περισσότερα παιδιά εκτίθενται στις ιώσεις. Οι ιώσεις είναι αρκετές. Του ιούς δεν τους καταγράφουμε όλους, δεν τους παρακολουθούμε όλους. Συνηθίσαμε να παρακολουθούμε την covid, αλλά εκτός από εκείνη υπάρχουν άλλοι τέσσερις κορονοϊοί, όπως η γρίπη. Είναι λοιπόν μια πλειάδα ιών η οποία είχε κατασταλεί τα τελευταία χρόνια και τώρα έχει αρχίσει πάλι να κυκλοφορεί και να δημιουργεί αυτές τις ιώσεις» δήλωσε ο καθηγητής.
Για τη γρίπη σημείωσε ότι έχουμε έξαρση νωρίτερα κι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού, η οποία έτσι και αλλιώς δεν εμβολιάζεται έναντι της γρίπης, δεν έχει εκτεθεί στη γρίπη εδώ και ένα δύο χρόνια. «Άρα λοιπόν δεν έχουν αναπτύξει κάποιας μορφής ανοσία και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η κυκλοφορία της γρίπης φέτος να είναι και νωρίτερα αλλά και σε μεγαλύτερη συχνότητα» εξήγησε προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι κάτι διαχειρίσιμο, καθώς δεν φαίνεται να έχουμε πολλά βαριά περιστατικά. «Η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη συρροή στα νοσοκομεία. Νομίζω είχαμε την πρώτη απώλεια από γρίπη. Θα βγει σύντομα η αναφορά του ΕΟΔΥ» κατέληξε.