Επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν εκ νέου για ένα «δυναμικό» ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) στη τιμή του φυσικού αερίου. Η Ιταλία και η Ελλάδα ζητούν αλλαγές στο σχέδιο της ΕΕ πριν από τις 13 Δεκεμβρίου όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το κρίσιμο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας ενώ ακολουθεί και η Σύνοδος Κορυφής για το ενεργειακό στις 19 του ίδιου μήνα.
Η τσεχική προεδρία της ΕΕ προτείνει μείωση της περιόδου ενεργοποίησης του ανώτατου ορίου ωστόσο είναι άγνωστο για την ώρα αν θα συμφωνήσουν και σε ποια πρόταση οι αρμόδιοι υπουργοί καθώς το σκληρό μπρα ντε φερ καλά κρατεί.
Η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν με έγγραφό τους, εν όψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας, να τεθεί ένα περισσότερο αποτελεσματικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Θεωρούν ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν θα μπορέσει βοηθήσει τους καταναλωτές με τους λογαριασμούς ενέργειας.
Σε έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο πιέζουν για αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών, τo οποίο θα κινείται ανάλογα με τις τιμές σε βασικούς διεθνείς κόμβους.
Οι βασικοί άξονες στις «απαιτήσεις» των επτά χωρών της ΕΕ για το πλαφόν έχουν ως εξής:
- Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα τα 160 ευρώ).
- Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με έναν σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG από ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.
- Δεν έχει οριστεί χρονικό διάστημα για το ανώτατο όριο.
- Οι χώρες προτείνουν επίσης την κατάργηση του δεύτερου όρου της Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου με σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG.