Το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τη σύσταση της ευρωζώνης που ανακοίνωσε η Eurostat (10,7%) ξεπερνά ακόμη και προβλέψεις οικονομολόγων.
Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε να λειτουργεί στην πράξη η ευρωζώνη το 2002. Μάλιστα το ποσοστό αυτό ξεπέρασε ακόμη και τις προβλέψεις οικονομολόγων, οι οποίοι τοποθετούσαν τις εκτιμήσεις τους για τον Οκτώβριο γύρω στο 10.2%.
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού, κυρίως εξαιτίας των εκρηκτικών αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, είναι η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία με πληθωρισμό γύρω στο 22%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφουν τον Οκτώβριο η Γαλλία και η Ισπανία, με πληθωρισμό γύρω στο 7%.
Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τόσο την ΕΚΤ όσο και οικονομολόγους στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εμφανίζεται πλέον πέντε φορές υψηλότερος από τον στόχο του 2%, ο οποίος θεωρείται ως βέλτιστος για την οικονομία.
Τι ισχύει για Ελλάδα
Δειλά χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού, σύμφωνα με τις οποίες τον Οκτώβριο στην Ελλάδα ο πληθωρισμός κατέγραψε σημαντική αποκλιμάκωση, υποχωρώντας κάτω από το όριο του 10%.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτό συνέβη ενώ στην Ευρωζώνη η πορεία ήταν διαφορετική, με το μέσο πληθωρισμό να κάνει άλμα κοντά στο 11%.
Από το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και το καλάθι του νοικοκυριού που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου. Και όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι του υπουργείου, το «καλάθι» μπορεί να παίξει ένα ρόλο πολιορκητικού κριού για το χτύπημα της ακρίβειας σε έναν κομβικό τομέα, όπως είναι αυτός των τροφίμων και των βασικών ειδών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.