Το εμπάργκο, από το οποίο εξαιρούνται προσωρινά οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών, θα εξαλείψει περίπου το 90%» των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. Όσον αφορά το υπόλοιπο 10%, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει το ζήτημα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η τιμή του Brent έφτασε το πρωί της Τρίτης τα 123, 98 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί κατά 1, 93%. Όσον αφορά το αμερικανικό αργό, η τιμή έφτασε 119, 39 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί κατά 3.76%.
Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουλίου του ευρωπαϊκού Brent ενισχύονται σήμερα κατά 2% ή 2,4 δολάρια/βαρέλι και διαμορφώνονται στα 124,07 δολάρια, γεγονός που συνιστά την υψηλότερη επίδοση του εμπορεύματος από τις 9 Μαρτίου. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στα συμβόλαια παραδόσεως Αυγούστου που βρίσκονται στα επίπεδα των 120 δολαρίων.
Την ίδια στιγμή, αντίστοιχη άνοδος καταγράφεται και στο αμερικανικό αργό West texas Intermediate, παραδόσεως Ιουλίου, το οποίο κερδίζει 3,12% ή 3,6 δολάρια/βαρέλι και βρίσκεται στα 118,58 δολάρια/βαρέλι, επίσης υψηλά σχεδόν δύο μηνών, ενώ διανύει την τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση.
Σημειώνεται πως σήμερα είναι η τελευταία ημέρα συναλλαγών για τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουλίου.
Σύμφωνα με το Reuters, το πετρέλαιο έχει εκτοξευθεί φέτος καθώς η σύγκρουση στην Ευρώπη περιόρισε τις παγκόσμιες προμήθειες σε μια εποχή αυξανόμενης ζήτησης, εξάντλησης των αποθεμάτων και αύξησης των τιμών των προϊόντων σε ιστορικά υψηλά. Το Brent και το αμερικανικό αργό πρόκειται να κλείσουν την έκτη μηνιαία άνοδο τον Μάιο.
Τις τιμές του πετρελαίου έχουν κινήσει ανοδικά οι συζητήσεις για το εμπάργκο καθώς και η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό στην Κίνα. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν επίσης ενισχυθεί με την έναρξη της καλοκαιρινής ταξιδιωτικής περιόδου στις ΗΠΑ, που παραδοσιακά σημαίνει περισσότερη οδήγηση και μεγαλύτερη ζήτηση για καύσιμα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο του έτους.