Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογενείας του, το ύψος του συνολικού ετησίου οικογενειακού εισοδήματος που δήλωσε φέτος στην Εφορία για το έτος 2016 και την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του, η οποία καταγραφεί στο Ε9.
Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, η εισοδηματική ενίσχυση θα ανέρχεται σε 450 ευρώ για κάθε άγαμο φορολογούμενο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, σε 350 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα από 3.001 έως 6.000 ευρώ και σε 250 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα από 6.001 έως 9.000 ευρώ. Τα ποσά των εισοδηματικών ορίων και της εισοδηματικής ενίσχυσης θα προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος κάθε νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος (βλ. σχετικούς αναλυτικούς ενδεικτικούς πίνακες).
Δείτε επίσης: Κοινωνικό μέρισμα: Σήμερα το νομοσχέδιο στην Βουλή
Έτσι για ένα ζευγάρι εγγάμων χωρίς παιδιά η εισοδηματική ενίσχυση θα κυμαίνεται από 375 έως 675 ευρώ, για εγγάμους με ένα ανήλικο παιδί από 437,50 έως 787,50 ευρώ και για εγγάμους με δύο ανήλικα παιδιά από 500 έως 900 ευρώ.
Το δικαίωμα είσπραξης της εφάπαξ αυτής εισοδηματικής ενίσχυσης θα το έχουν όσοι από τους παραπάνω φορολογούμενους κατείχαν την 1η-1-2017 ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 180.000 ευρώ.
Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει κατόπιν ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων των ενδιαφερομένων και κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων που θα δηλώσουν στις αιτήσεις τους με τα ποσά συνολικού ετησίου οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος που έχουν αναγράψει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς και με τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου των δηλώσεων Ε9 για την ακίνητη περιουσία τους. Ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα όλων των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1 της φετινής δήλωσης από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων και των αφορολόγητων και των ειδικώς φορολογούμενων ποσών. Σε κάθε περίπτωση ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό ετησίου εισοδήματος μεταξύ του δηλωθέντος και του τεκμαρτού που έχει προκύψει από το άθροισμα των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης (τεκμήρια διαβίωσης για σπίτια, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ποσά δαπανών για αποπληρωμές δανείων, αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας κ.λπ.). Στις αιτήσεις που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν πιθανότατα να αναγράψουν και τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους επιθυμούν να πιστωθούν τα ποσά της εφάπαξ ενίσχυσης.
Η καταβολή των ποσών θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε οι δικαιούχοι να έχουν τα χρήματα στη διάθεσή τους πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.