Οικονομία

Δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου με συγκεκριμένα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση

Δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου με συγκεκριμένα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση
Δεύτερη επιστολή με προτάσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3%-3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, εμπλουτισμό του δημοσιονομικού «κόφτη» με φορολογικά μέτρα και επέκτασή του και στο 2019 απέστειλε πριν από λίγες μέρες στους Θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όπως αποκάλυψαν πριν από λίγο πηγές από τις Βρυξέλλες η δεύτερη αυτή επιστολή περιελάμβανε τα ακόλουθα:

1. Καθορισμό των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.

2. Επέκταση του «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος «κόφτης» εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Το περιεχόμενο της δεύτερης αυτής επιστολής συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης με τους επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και του EuroWorking Group Τ. Βίζερ, καθώς και με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Πριν από αυτές τις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά προηγήθηκε συνάντηση των θεσμών. Το ΔΝΤ εκπροσώπησε ο κ. Πολ Τόμσεν, ο οποίος, ενώ είναι άρρωστος και τελευταία στιγμή είπε ότι δεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, βρίσκεται τελικά στην Βελγική πρωτεύουσα. Την ΕΚΤ εκπροσώπησε ο Μ. Κερέ, τον ESM ο K. Ρέγκλινγκ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μ. Μπούτι και το EWG o Τόμας Βίζερ.

Εν τω μεταξύ, στις 6 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, στην οποία περιέχεται και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία οι επικεφαλής του Ταμείου δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα χρονικά περιθώρια.

Η αποκάλυψη και δεύτερης επιστολής δημιουργεί ερωτήματα, καθώς στις 23 Ιανουαρίου πηγές του υπουργείου οικονομικών σημείωναν ότι ο κ. Τσακαλώτος έστειλε στους Θεσμούς επιστολή με την οποία γνωστοποιεί την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σ’ όλα τα εκκρεμή ζητήματα του ελληνικού προγράμματος.
Όπως μάλιστα σημείωναν με νόημα, η επιστολή -σε αντίθεση με τα γραφόμενα το τελευταίο διάστημα- δεν περιλαμβάνει αναφορές σε συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά απλώς ενημερώνει τους αποδέκτες της για την επικείμενη ενέργεια της ελληνικής πλευράς να παρουσιάσει τις θέσεις της στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της ερχόμενης Πέμπτης.