Οικονομία

Τι προβλέπει το προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου

Τι προβλέπει το προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου Τι προβλέπει το προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου
Του Γιώργου Παλαιτσάκη Ευκολότερες και ταχύτερες κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων για όσους οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ ακόμη και για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 10.000 ευρώ και συντόμευση του χρόνου απόδοσης του ΦΠΑ προβλέπει μεταξύ άλλων το κεφάλαιο του προσχεδίου του νέου αναθεωρημένου Μνημονίου για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου, πάνω στο οποίο διαπραγματεύονται η κυβέρνηση και οι δανειστές, τα σίγουρα μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της φορολογίας προβλέπουν:

- τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για την διενέργεια ευκολότερων και ταχύτερων κατασχέσεων και πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών του δημοσίου
- αύξηση του ορίου των ακαθαρίστων εσόδων των επιχειρήσεων πάνω από το οποίο προβλέπεται υποχρεωτική υπαγωγή στο καθεστώς ΦΠΑ, πάνω από το επίπεδο των 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα
- κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ με στόχο να εξαλειφθούν τα υφιστάμενα κενά και να μειωθεί ο χρόνος είσπραξης από το Δημόσιο. - εκσυγχρονισμό του φορολογικού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, τις διασυνοριακές συναλλαγές και το transfer pricing.
- συγκρότηση φορολογικού πλαισίου με στόχο τον έλεγχο των επενδυτικών σχημάτων και των μετόχων πάντα σε σχέση με την τεχνογνωσία της ΕΕ.
- την επανεξέταση και τον περιορισμό των φορολογικών απαλλαγών για την ναυτιλία
- τη χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας
- την επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για τις σχήματα συλλογικών επενδύσεων (collective investments vehicles)
- τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής διοίκησης με αυτονομία στους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους της
- μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

Όσον αφορά τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, στο κείμενο αναφέρεται ότι οι Αρχές θα πρέπει να παράσχουν λεπτομερείς προτάσεις που θα ευθυγραμμίσουν την φορολογητέα ύλη με τις τιμές αγοράς. Η μεγιστοποίηση της εισπραξιμότητας του φόρου θα εξασφαλιστεί  από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις των ιδιοκτησιών που έχουν οι ιδιώτες ώστε να περιοριστούν όσοι φοροδιαφεύγουν.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να κινηθεί άμεσα κατά των οφειλετών που δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους έγκαιρα και να μην τους δώσει νέο χρόνο πίστωσης ή απαλλαγές ή ρυθμίσεις ή να επιμηκύνει τις υπάρχουσες ρυθμίσεις. Αυτές οι προσπάθειες, στόχο έχουν να μειώσουν τις αποκλίσεις που καταγράφονται στη συλλογή των φορολογικών εσόδων και να εξασφαλίσουν καλύτερα αποτελέσματα.

Σαν πρώτες κινήσεις οι Αρχές θα πρέπει να φτιάξουν νομοθετικό πλαίσιο που θα προχωρήσει σε μια αυτόνομη και ανεξάρτητη Υπηρεσία Εσόδων με συγκεκριμένες σχέσεις με τον υπουργό Οικονομικών και τις άλλες κυβερνητικές οντότητες και η οποία θα αναφέρεται στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο. Η πλήρως αυτονομημένη υπηρεσία θα ξεκινήσει την λειτουργία της από 1η Ιανουαρίου του 2017.

Παράλληλα, θα προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα επιδιώκεται να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να μειωθεί η χρήση των μετρητών.

Όσον αφορά επίσης τις διαδικασίες εξορθολογισμού εποπτείας του ΦΠΑ θα υπάρξουν τα μέτρα ελέγχου της φοροδιαφυγής μέσω της μεθόδου «καρουζέλ». Πρόκειται για τεχνική μέθοδο που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες οικονομίες για την διασταύρωση της απόδοσης μεταξύ των επιχειρήσεων και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, οι Αρχές θα ζητούν από χώρες μέλη της ΕΕ στοιχεία σε σχέση με την περιουσία και τις αγορές και επενδύσεις των Ελλήνων πολιτών καθώς και την διευκόλυνση για την αποτελεσματική διερεύνηση των δεδομένων. Επίσης προτείνουν συγκεκριμένα βήματα ώστε να διασφαλιστεί η συλλογή των φόρων από τα έσοδα που αποκρύπτονται από εταιρείες off shore.

Σε σχέση με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, οι Αρχές θα θεσπίσουν διαδικασία ενδελεχούς έρευνας πάνω στα οικονομικά στοιχεία για να μπορούν να αποσαφηνίσουν ποιοι από αυτούς μπορούν να πληρώσουν και τι. Επίσης, θα υπάρξει τεχνογνωσία από εταιρεία που θα βοηθήσει το Τμήμα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου σε συνεργασία με το ΚΕΑΟ που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να υπάρχει αποτελεσματική πρόσβαση σε στοιχεία για την εισπραξιμότητα από τους μεγαλοοφειλέτες.