Διεθνή

Πρίγκιπας Φίλιππος: Σκεπασμένος με τον ελληνικό σταυρό – Όλα έτοιμα για την κηδεία του

Πρίγκιπας Φίλιππος: Σκεπασμένος με τον ελληνικό σταυρό – Όλα έτοιμα για την κηδεία του Φωτογραφία: sansimera.gr
Το λάβαρο με τον ελληνικό σταυρό θα σκεπάζει το φέρετρο του πρίγκιπα Φίλιππου στην κηδεία του που θα τελεστεί το απόγευμα του Σαββάτου στις 17:00 ώρα Ελλάδος και φέρει την κωδική ονομασία Operation Forth Bridge. Ποιοι είναι 30 προσκεκλημένοι στην τελετή αποχαιρετισμού του συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Στο άνω αριστερό τμήμα τρεις λέοντες συμβολίζουν την καταγωγή από τη Δανία, δίπλα ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο είναι το σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του, κάτω αριστερά οι άσπρες και μαύρες λωρίδες είναι το έμβλημα των Μαουντμπάτεν και κάτω δεξιά ένα κάστρο με τρεις πύργους, το σύμβολο του Εδιμβούργου.

Το φέρετρο του δούκα του Εδιμβούργου θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι μέσα σε μια τροποποιημένη ειδικά για αυτή την ημέρα Land Rover, στον σχεδιασμό της οποίας είχε συμμετάσχει και ο ίδιος.

Πρίγκιπας Φίλιππος και Βασίλισσα Ελισσάβετ 73 χρόνια μαζί

Ίσως η Βασίλισσα Ελισάβετ να ζει σήμερα την χειρότερη μέρα της μακρόχρονης ζωής της. Μετά από εφτά και πλέον δεκαετίες θα πει για τελευταία φορά αντίο στον επί 73 χρόνια σύζυγό της Πρίγκιπα Φίλιππο.

Ο θάνατος του 99χρονου πρίγκιπα Φιλίππου σε ηλικία 99 ετών αφήνει, αναμφίβολα, δυσαναπλήρωτο κενό στην 94χρονη Ελισάβετ, που επί 73 χρόνια μοιράστηκε μαζί του τα προβλήματα της οικογένειάς τους αλλά και τα βάρη του Στέμματος.

Η κηδεία του βασιλικού συζύγου θα τελεστεί το απόγευμα του Σαββάτου (στις 15.00 τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδος) στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Στον ίδιο χώρο είχε τελεστεί στις 19 Μαΐου του 2018 ο λαμπερός γάμος του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ.

Μια μικρή πομπή από εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα συνοδεύσει πεζή το φέρετρο, καθώς θα οδεύει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενώ η βασίλισσα θα επιβαίνει σε μια κρατική Bentley.

Με αυτοκίνητα θα οδηγηθούν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου από το Κάστρο του Ουίνδσορ τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας και οι λιγοστοί προσκεκλημένοι.

Στρατιωτικές τιμές, Ουίλιαμ, Χάρι και… Φίλιπς

Στρατιωτικά αγήματα από όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, με τα οποία ο πρίγκιπας Φίλιππος διατηρούσε στενούς δεσμούς, θα αποτίσουν τιμές στον δούκα του Εδιμβούργου.

Στα εδάφη του Κάστρου του Ουίνδσορ θα βρίσκονται παρατεταγμένα αγήματα του Βασιλικού Ναυτικού, της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), του 4ου Βασιλικού Τάγματος της Σκωτίας, του Βασιλικού Ιππικού, των Στρατιωτικών Ιπποτών του Ουίνδσορ και η Φρουρά του Κάστρου του Ουίνδσορ.

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι θα συμμετέχουν στην πομπή, έχοντας, όμως, ανάμεσα τους τον 43χρονο ξάδερφό τους, Πίτερ Φίλιπς, μετά από απόφαση της Βασίλισσας.

philip standard and coffin

Βασιλική συνοδεία στην πομπή

Κατά σειρά στην πομπή θα βρίσκονται: Πριγκίπισσα Άννα, Πρίγκιπας Κάρολος, Πρίγκιπες Άντριου και Εδουάρδος, Χάρι, Πίτερ Φίλιπς και Ουίλιαμ, ο σύζυγος της Πριγκίπισσας Άννας, αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Σερ Τίμοθι Λόρενς και ο γιος της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, κόμης του Σνόουντον.

Στο τέλος της πομπής θα είναι ο ιδιαίτερος γραμματέας του Φιλίππου, ταξίαρχος Άρτσι Μίλερ Μπέικγουελ, ο επικεφαλής της ασφάλειας του Πρίγκηπα, καθώς και 4 άτομα που εργάζονταν στις υπηρεσίες του.

Να σημειωθεί ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον δεν θα παραβρεθεί στην κηδεία, καθώς αποφάσισε να παραχωρήσει τη θέση του σε άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Η λίστα των 30 καλεσμένων

Οι προσκεκλημένοι στην κηδεία του Πρίγκιπα Φιλίππου θα είναι μόνο 30, όλοι θα φορούν μάσκες και θα κρατούν τις αποστάσεις σύμφωνα με τα μέτρα για τον κορονοϊό, ενώ απαγορεύεται η είσοδος στο κοινό.

Στην είσοδο του ναού το φέρετρο θα υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι και ο Επίσκοπος του Ουίνδσορ, Ντέιβιντ Τζον Κόνερ.

Στην τελετή που θα γίνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Γουίνσδορ, θα παραστούν μόλις 30 άτομα και αυτά θα εμφανιστούν με πολιτικά.

Αναλυτικά, το «παρών» θα δώσουν εκτός από την 94χρονη μονάρχη, ο Πρίγκιπας Κάρολος με την δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρίγκιπας Άντριου, οι δύο του κόρες, Πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία με τους συζύγους τους, Εντοάρντο Μαπέλι Μότζι και Τζακ Μπρούκσμπανκ, αντίστοιχα. Η Πριγκίπισσα Άννα με τον σύζυγό της, Σερ Τίμοθι Λόρενς, τα δύο της παιδιά, Ζάρα Τιντάλ και Πίτερ Φίλιπς και ο Μάικ Τιντάλ, σύζυγος της Ζάρα. Επίσης, παρόντες θα είναι ο Πρίγκιπας Εδουάρδος με την σύζυγό του Σόφι, κόμισσα του Ουέσεξ, την 17χρονη κόρη τους, λαίδη Λουίζ και τον 11χρονο γιο τους, Τζέιμς, υποκόμη του Σέβερν.

Ουίλιαμ με Κέιτ, αλλά ο Χάρι χωρίς τη Μέγκαν

Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ θα παραβρεθεί μαζί με την Κέιτ Μίντλετον, ο Χάρι χωρίς τη Μέγκαν, που αναμένεται να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους – ένα κοριτσάκι – αρχές του καλοκαιριού.

Επίσης, παρόντες θα είναι τρεις συγγενείς του Πρίγκιπα Φιλίππου από τη Γερμανία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει στην κηδεία του να παραβρεθούν και οι εξ αίματος συγγενείς του. Πρόκειται για τον 50χρονο Πρίγκιπα Βερνάρδο του Μπάντεν, εγγονό της αδελφής του Φιλίππου, Θεοδώρας, τον 51χρονο Πρίγκιπα Φίλιππο του Χοχενλόχε Λάντενμπεργκ, εγγονό της μεγαλύτερης αδελφής του Πρίγκιπα Φιλίππου, της Μαργαρίτας και τον 54χρονο Πρίγκιπα Δονάτο της Έσσης.

Οι Δούκες του Κεντ και του Γκλόσεστερ θα δώσουν το «παρών» χωρίς τις συζύγους τους, αν και αρχικά εθεωρείτο πιθανόν να βρίσκονται και αυτές στη λίστα των καλεσμένων.

Παρούσα θα είναι η 84χρονη Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, εξαδέλφη της Βασίλισσας εκ πατρός αλλά και του Πρίγκιπα Φιλίππου, αφού είναι κόρη της Πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και της Δανίας.

Στη λίστα των καλεσμένων συμπεριλαμβάνονται τα δύο παιδιά της μικρότερης αδελφής της Βασίλισσας, της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, που έφυγε από τη ζωή το 2002. Είναι τα δύο αγαπημένα ανίψια της Ελισάβετ και του Πρίγκιπα Φιλίππου, η λαίδη Σάρα Τσάτο με τον σύζυγό της, Ντέιβιντ Τσάτο και ο αδελφός της, κόμης του Σνόουντον.

Η ζωή του πρίγκιπα Φίλιππου

Ο Πρίγκιπας του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, ελληνικής καταγωγής, και βασιλικός σύζυγος από τις 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν η πριγκίπισσα Ελισάβετ ανήλθε στο θρόνο ως Ελισάβετ Β’ έως τις 9 Απριλίου 2021, οπότε ο Φίλιππος απεβίωσε.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στο ανάκτορο Μον Ρεπό της Κέρκυρας. Ο πατέρας του, πρίγκιπας Ανδρέας (1882-1944), ήταν γιος του βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου Α’ και αδελφός του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’. Η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη (1885-1969), ήταν κόρη του μαρκήσιου Λούις Αλεξάντερ Μαουντμπάτεν και της πριγκίπισσας Βικτωρίας της Έσσης, εγγονής της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πατέρας του – γνωστός και ως «καψοκαλύβας», επειδή ως διοικητής σώματος στρατού στη Μικρασιατική Εκστρατεία συνήθιζε να πυρπολικά τουρκικά σπίτια – θα ήταν ο έβδομος κατηγορούμενος στη «Δίκη των Έξι», αν δεν μεσολαβούσαν οι Άγγλοι για να τον σώσουν. Έτσι, με την οικογένειά του εγκατέλειψε την Ελλάδα και μέσω Γαλλίας εγκαταστάθηκε στην Αγγλία.

Ο Φίλιππος Μαουντμπάτεν, μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου, τον Νοέμβριο του 1947

Ο νεαρός Φίλιππος, ανατράφηκε κυρίως σε βρετανικό περιβάλλον. Φοίτησε στο Σχολείο Γκόρντονστουν της Σκωτίας και στο Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο του Ντάρτμουθ. Από τον Ιανουάριο του 1940 έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν σε μάχιμη υπηρεσία στο Βασιλικό Ναυτικό, στη Μεσόγειο και τον Ειρηνικό με τον βαθμό του ανθυποπλοιάρχου.
Στις 28 Φεβρουαρίου 1947, ο Φίλιππος έγινε βρετανός υπήκοος, παραιτήθηκε από τα δικαιώματά του στους θρόνους της Ελλάδας και της Δανίας και υιοθέτησε το επίθετο της μητέρας του Μαουντμπάτεν (το οικογενειακό όνομα του πατέρα του ήταν Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Ζόντερμπουργκ-Γκλίξμπουργκ).

Στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τη μακρινή του εξαδέλφη πριγκίπισσα Ελισάβετ στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο. Την παραμονή του γάμου του τού απονεμήθηκε ο τίτλος της βασιλικής υψηλότητας και χρίστηκε Ιππότης της Περικνημίδας, Βαρώνος Γκρίνουιτς, Κόμης του Μέριονεθ και Δούκας του Εδιμβούργου.

Εξακολούθησε να βρίσκεται σε ενεργό υπηρεσία στο Βασιλικό Ναυτικό και ήταν κυβερνήτης της φρεγάτας «Μάγκπαϊ» μέχρι τον Ιούλιο του 1951, οπότε παραιτήθηκε με το βαθμό του αντιπλοιάρχου, προκειμένου να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στα υψηλά του καθήκοντα. Μετά τον θάνατο του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και ανάρρηση στο θρόνο της Ελισάβετ, ο Φίλιππος άρχισε να συμμετέχει στις επίσημες και δημόσιες εκδηλώσεις ως βασιλικός σύζυγος.

Το 1957 η Ελισάβετ του απένειμε τον τίτλο του Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου και το 1960 το επώνυμό του συνδέθηκε επίσημα με το οικογενειακό της όνομα ως Μαουντμπάτεν-Γουίντσορ, το οποίο χρησιμοποιείται ως επώνυμο για τους ήσσονες κλάδους της βασιλικής οικογένειας. Ο Δούκας του Εδιμβούργου, όπως ήταν επίσημα γνωστός, βρισκόταν στο πλάι της συζύγου του κατά τη διάρκεια της πολύχρονης βασιλείας της, της πιο μακράς στη βρετανική ιστορία.

Ο Φίλιππος ήταν γνωστός για τα χονδροειδή έως προσβλητικά του σχόλια, τα οποία έχει κάνει κατά καιρούς σε επίσημες περιστάσεις, αλλά θαυμαζόταν και για την ακατάβλητη ενεργητικότητά του, καθώς είχε παραστεί σε περισσότερες από 22.000 εκδηλώσεις, προωθώντας τα βρετανικά συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας του.

Παρότι το βασιλικό ζεύγος είχε πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, δεν είχε επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα. Η εξήγηση που δίνουν βρετανοί ιστορικοί έχει να κάνει με την κακή μοίρα και κατάληξη του βασιλικού θεσμού στη χώρα μας, που επηρέασε και τον Φίλιππο.

Από το φθινόπωρο του 2017, ο Φίλιππος αποτραβήχτηκε από το προσκήνιο και έκτοτε εμφανιζόταν σπανίως δίπλα στη βασίλισσα.

Ο Φίλιππος πέθανε στις 9 Απριλίου 2021 στο Κάστρο του Γουίντσορ, σε ηλικία 99 ετών και θα ταφεί εκεί σε μία λιτή τελετή, λόγω της πανδημίας, στις 17 Απριλίου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ, sansimera.gr