Στόχος του προγράμματος - που υλοποιείται με βάση τα πρότυπα της οικολογικής πιστοποίησης του ανεξάρτητου, διεθνούς οργανισμού Aquaculture Stewardship Council (ASC) - είναι η υπεύθυνη διαχείριση των επιδράσεων στο περιβάλλον και στον άνθρωπο από την ιχθυοκαλλιέργεια, η οποία αποτελεί έναν κλάδο δραστηριότητας με σημαντικές προοπτικές εξέλιξης και αποδεδειγμένη συνεισφορά στην οικονομία της χώρας.
Στην παρούσα φάση δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πρότυπο του ASC για τα συγκεκριμένα είδη. Ακριβώς για αυτό, το σχέδιο δράσης εκπονήθηκε σε συνεργασία του WWF Ελλάς με το διεθνές δίκτυο συνεργατών του και τον Νηρέα.
Τον έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος Βελτίωσης Υπεύθυνης Υδατοκαλλιέργειας έχει αναλάβει η TUV Austria Hellas και έχει βασιστεί σε πρότυπο του ASC που είναι πολύ κοντά στις μεθόδους καλλιέργειας της τσιπούρας και του λαβρακιού.
Παράλληλα, το WWF βρίσκεται σε συζητήσεις με τον διεθνή οργανισμό ASC για την ανάπτυξη συγκεκριμένου προτύπου για τα μεσογειακά είδη τσιπούρας και λαβρακιού.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Υπεύθυνη Αλιεία», το WWF και η ΑΒ Βασιλόπουλος, σε συνεργασία με τους αλιείς γριγρί της Καβάλας, την εταιρία εμπορίας ψαριών «Μανιός» και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), ξεκίνησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο ένα πρόγραμμα βελτίωσης βιωσιμότητας στόλου (Fisheries Improvement Project). Στόχος της πρωτοποριακής αυτής συνέργειας είναι η επίτευξη βιωσιμότητας του στόλου γρι γρι της Καβάλας που αλιεύει γαύρο και σαρδέλα σύμφωνα με τα πρότυπα της οικολογικής πιστοποίησης αλιείας MSC.
420 φάρμες υδατοκαλλιέργειας έχουν κερδίσει το γαλάζιο σήμα ASC προσφέροντας περισσότερα από 5.000 πιστοποιημένα προϊόντα σε 58 χώρες σε όλο τον κόσμο.
50%: τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας αποτέλεσαν το 2013 σχεδόν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής αλιευμάτων
10%: η κατανάλωση αλιευμάτων στην Ε.Ε. καλύπτεται κατά 10% από την υδατοκαλλιέργεια, 25% από την αλιεία και 65% από εισαγωγές από τρίτες χώρες
55%: οι εκτρεφόμενες γαρίδες αντιπροσωπεύουν το 55% της γαρίδας που παράγεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περισσότερες γαρίδες υδατοκαλλιέργειας παράγονται στην Κίνα, στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, την Ινδία, το Βιετνάμ, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ και το Μπαγκλαντές, έχοντας δημιουργήσει σημαντικά έσοδα σε αυτές τις αναπτυσσόμενες χώρες.
70%: o σολομός ιχθυοκαλλιέργειας είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σύστημα παραγωγής τροφίμων στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 70% (2,4 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι) της αγοράς.