Οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια και το νέο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο τέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων των δανειστών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και τον υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη.
Ήδη σύμφωνα με τις διαρροές από το υπ. Οικονομικών η πρόταση της κυβέρνησης διαρθρώνεται σε δύο βασικούς άξονες τη συγχώνευση ομοειδών μισθολογίων και την ενσωμάτωση ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό με τη διατήρηση ως έχουν των βασικών επιδομάτων που ισχύουν για όλο τον δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστική περίπτωση συγχωνεύσεων συνιστά αυτή των ξεχωριστών μισθολογίων μελών ΔΕΠ καθηγητών ΤΕΙ ερευνητών επιστημονικού προσωπικού κ λπ σε ένα ή δύο μισθολόγια.
Συνολικά πάντως στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των ειδικών μισθολογίων από είκοσι που είναι σήμερα στα οκτώ με δέκα
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεννόηση με τα εμπλεκόμενα υπουργεία για την κατεύθυνση των αλλαγών και την εξεύρεση ισοδύναμων προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια π.χ δικαστικών και ενστόλων.
Την κεντρική ωστόσο διαβούλευση για το θέμα έχει αναλάβει ο Γ. Χουλιαράκης ως επισπεύδον του οποίου το υπουργείο έχει συγκεντρώσει τις επιμέρους προτάσειςτων υπουργών για τα ειδικά μισθολόγια.
Πάντως ο υπουργός Άμυνας Πάνος Κομμένος ανέφερε χθες κατά τη συνέντευξή του στη ΔΚΘ ότι επειδή τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ήδη υποστεί μεγάλες απώλειες το ΥΕΘΑ έχει παράσχει προς τους δανειστές όλες εκείνες τις προτάσεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να καλυφθούν μέσα από αυτά οι οικονομικοί στόχοι και όχι μέσα από τις περικοπές στους μισθούς.
Την ίδια στιγμή πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόνιζαν ότι στις περιπτώσεις που από την εφαρμογή του νέου συστήματος προκύπτουν μειώσεις η διαφορά αυτή θα καλύπτεται ως προσωπική διαφορά. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν για το θέμα της κινητικότητας ότι δεν υπάρχουν αγκάθια ή αντιρρήσεις από τους δανειστές και πως αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιμέλεια του νομοσχεδίου για το Νέο Σύστημα Κινητικότητας που είχε τεθεί σε διαβούλευση και σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.